To, ako sa človek stravuje, má obrovský vplyv na jeho zdravie. Strava ovplyvňuje kondíciu, vitalitu, zdravie a dokonca aj celkové psychické rozpoloženie. Niektoré potraviny nie sú vhodné vôbec, iné by sme mali konzumovať iba v obmedzenej miere. Na druhej strane existuje skupina potravín, ktoré majú na ľudský organizmus veľmi blahodarný vplyv. Nie sú síce úplne zázračné, ale rozhodne sú pre zdravie veľmi prospešné a môžu pomôcť mierniť rôzne zdravotné neduhy, prípadne spomaľovať proces starnutia buniek.
Fenoménom poslednej doby sa stali tzv. Zelené potraviny, ktoré sú svojím zložením a obsiahnutými látkami obzvlášť zdravé a vhodné. Poďme si teda aspoň stručne predstaviť tie vôbec najdôležitejšie z nich.
zelený jačmeň
Šťava z listov zeleného jačmeňa vás doslova nakopne, je preto ideálnym pomocníkom pri únave a pocite vyčerpania. Obsahuje totiž veľké množstvo minerálov, vitamínov, antioxidantov a ďalších užitočných látok, čím dodá telu potrebnú energiu. Vyniká tiež napríklad koncentráciou vápnika, ktorý je jedným z najdôležitejších minerálov vôbec.
Chlorella
Pod týmto trochu neobvyklým názvom sa ukrýva rod sladkovodných rias. Na prvý pohľad teda nejde o nič zvlášť zaujímavého. V skutočnosti má však chlorella vynikajúce zdraviu prospešné schopnosti. Má napríklad významný obsah chlorofylu, ktorý pôsobí regeneračne na ľudský organizmus, priaznivo podporuje okrem iného krvotvorbu. V tejto riase nájdeme aj ďalšie dôležité živiny, vitamíny a minerály. Niektoré z nich pôsobia dokonca ako prírodné antibiotikum.
Spirulina
Spirulina je ďalšou zelenou potravinou s exotickým pomenovaním. Tentokrát sa ale nejedná o vodnú riasu, ale o sladkovodné sinice, ktoré možno nájsť predovšetkým v subtropických a tropických jazerách. Táto nenápadná sinica je doslova “nadupaná” proteínmi a tiež obsahuje značné množstvo rôznych vitamínov, minerálov, enzýmov a ďalších zdraviu prospešných látok. Možno ju odporučiť napríklad pri regenerácii po chorobe alebo pre celkové posilnenie organizmu.
púpava lekárska
Púpava nie je len obyčajná “kvietok”, ktorý v jarných mesiacoch spestruje lúky svojou nádhernou žltou farbou. Za pozornosť stoja aj jej menej nápadné listy a dokonca aj koreň ukrytý pod zemou. Tieto časti rastlinky majú totiž vynikajúce detoxikačné schopnosti, a preto sú vhodnou súčasťou jarnej očisťovacie kúry. Vyznačuje sa tiež silnými protizápalovými účinkami a podobne ako ďalšie zelené potraviny obsahuje celý rad vitamínov a minerálov.
medvedí cesnak
Popularita medvedieho cesnaku z roka na rok rastie. A nie je čomu sa čudovať. Nielenže vyniká výbornou chuťou a prenikavou typickou vôňou, ale je pre ľudské zdravie doslova hojivým balzamom. Preto sa stále viac ľudí vydáva v skorej jari natrhať si čerstvé zelené listy tejto blahodarnej rastliny. Tie sa môžu pýšiť svojimi antibiotickými a antioxidačnými účinkami, sú tiež vhodnou prevenciou proti nachladnutiu či chrípke. Z ďalších obsiahnutých látok je potrebné spomenúť aspoň vysoký podiel vitamínu C.