Nie je snáď žiadnych pochýb o tom, že jedálny lístok priamo ovplyvňuje zdravie človeka. A nielen fyzický stav, pretože jeho skladba sa odráža aj na psychickej pohode či nepohode, vitalite a dokonca tiež nálade. Niektoré potraviny sú považované za zdravé, iné za takmer škodlivé a o ďalších sa vedú dlhoročné spory.
V súčasnosti sú hitom tzv. superpotraviny a za pár rokov bude všetko možno zase úplne inak. Bez ohľadu na aktuálne trendy v gastronómii a zdravej výžive je vhodné rešpektovať jednotlivé ročné obdobia. Vedomosti o tom, že jedálny lístok v lete a zime by sa mal líšiť, nájdeme už v prastarej tradičnej čínskej medicíne.
Jedálniček v zimných mesiacoch
Kým v lete je ponuka zeleniny a ovocia bohatá a pestrá, v zimných mesiacoch to spravidla neplatí. Rozhodne to však neznamená, že v tomto období by sme mali zanevrieť na dostatočný prísun vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších živín práve zo zeleniny a ovocia. Tradične je vhodné dávať prednosť tým druhom, ktoré sú regionálne alebo lokálne a ktoré zároveň vydržia od zberu až do zimy. Konkrétne sa jedná napríklad o koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, paštrnák, reďkovka, chren, zeler a ďalšie). V minulosti sa na zimu uchovávali potraviny v najmä v sušenej podobe, ale dôležité miesto v jedálničku hrala tiež kvasená zelenina. A práve tú možno v mrazivých mesiacoch viac než odporučiť. Zabúdať by sme nemali predovšetkým na takmer zázračnú kyslú kapustu, ktorá je skvelým prostriedkom pre posilnenie obranyschopnosti.
Pozor na prílišnú konzumáciu sladkostí, čokoládových tyčiniek a cukroviniek. Ten, kto miluje sladké, by mal radšej siahnuť po sušenom ovocí, ktoré dokáže chute účinne zahnať a navyše je cenným zdrojom vitamínov.
Potraviny, ktoré zahrejú
Vráťme sa k tradičnej čínskej medicíne. Podľa nej sú v zime najvhodnejšie potraviny, ktoré zahrievajú a sú bohatým zdrojom energie. Odporučiť možno tiež zaradiť do jedálnička tie potraviny, ktoré posilňujú obličky a močový mechúr.
S ohľadom na znalosti čínskej medicíny by sme nemali v zime zabúdať na výdatné polievky, pečené či dlhšie varené pokrmy. Nie je potrebné sa vyhýbať mäsu a dokonca ani masti, medzi prílohami vedie doteraz nám menej známa pohánka alebo bežnejšia ryža. Netreba sa obávať ani vajec, údenín, korenia (zázvor, badián, škorica a ďalších), strukovín, pšena, bulguru a podobne.
Na druhú stranu, nadmerná konzumácia takzvaných ochladzujúci potravín telu príliš nesvedčí. Niekedy môže byť dokonca príčinou narušenej imunity a opakovaných prechladnutia a viróz. Sú to napríklad citrusy (citróny, pomaranče, grepy), mäta, zelený čaj, paradajky či uhorky.